Τρέχουσες Παραγωγές

Στο μονόλογο αυτό η Christine Brückner παρεμβαίνει στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ “Oθέλλος» και λίγο πριν την πράξη στραγγαλισμού της Δυσδαιμόνας από τον Οθέλλο ζητά να της δοθούν 15 λεπτά ζωής μιας και η ίδια για χάρη του εγκατέλειψε την Βενετιά, τις φιλενάδες της , τον ίδιο της τον πατέρα που τώρα της έχει θυμώσει.

Αφού της δοθήκαν τα 15 λεπτά ξετυλίγει έξυπνα ,αλλά με πολύ αγάπη, και σεβασμό, τη πολυδιάστατη φύση της γυναικείας ύπαρξης. την πιάνει το παράπονο για το άδικο, γίνεται αυστηρή, τον μαλώνει, ,και ταυτόχρονα τον συμβουλεύει και μέσα από ένα συνειρμό σκέψεων αντιλαμβάνεται την σκευωρία του Ιάγου.

Η δύναμη της αλήθειας, το αίσθημα του άδικου και η ανάγκη επιβίωσης την οδηγούν σαν τελευταία λύση στην έκφραση της γυναικείας, ερωτικής της φύσης. Στο τέλος τους βλέπουμε ολοκληρωτικά παραδομένους στη χαρά του έρωτα.


Συντελεστές

Barbara Hoffmann & Till Sterzenbach Σκηνοθεσία

Έφη Funck & Μαρία Παπακωνσταντίνου Μετάφραση

Μαρία Καλαμαρά Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος

Αναστασία Τσοπανόγλου Κατασκευή κουστουμιών

Σπύρος Παπαναστασίου Μουσική

Thierry Boulley Φωτογραφία

Βαλσαμά Ευαγγελία Ερμηνεία

 

Ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» (Ο ανέκδοτος λόγος της Κλυταιμνήστρας μπροστά από το νεκροκρέβατο του Βασιλιά των Μυκηνών), έργο της Christine Brückner.

 Η Κλυταιμνήστρα μόλις έχει πνίξει στο λουτρό τον σύζυγό της και βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, ο οποίος είχε σκοτώσει τον πρώτο της άνδρα, το πρώτο της παιδί και θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια στους θεούς, με «αντάλλαγμα» τον ούριο άνεμο για την εκστρατεία των καραβιών του προς την Τροία. Αυτή η δολοφονία είναι για τη Κλυταιμνήστρα μια πράξη απελευθέρωσης και χειραφέτησης ενώ συνειδητοποιεί και τον δικό της επικείμενο θάνατο ακολουθώντας την κατάρα που καταδιώκει το γένος των Ατρειδών: « Στους Ατρείδες υπάρχει μόνο, να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς.»


«Είσαι ευτυχισμένος τώρα νεκρέ Αγαμέμνων;» της Christine Bruckner
σκηνοθετημένος από τους Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach.

Το έργο παίχτηκε στο νησί της Πάτμου στον υπαίθριο χώρο του Ιερού σπηλαίου της Αποκάλυψης, σε σπίτια μοναδικής Αρχιτεκτονικής αξίας στην Χώρα της Πάτμου καθώς και σε άλλα νησιά όπως Αστυπάλαια. Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κώ,Σάμο, στην Αθήνα -στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Πάτρα, στην Αγία Παρασκευή και στον εναλλακτικό χώρο «Μουσική & Μουσικοί»

Συντελεστές

Barbara Hoffmann & Till Sterzenbach Σκηνοθεσία

Μαρία Καλαμαρά - Βοηθός Σκηνοθέτη

Χρυσηϊς Stroghoff – Σκηνογράφος

Francoise Dangon – Kοστούμια

Παναγιώτης Καλαμαράς – Επιμέλεια Φωτισμού

Μηνάς Εμμανουήλ - Επιμέλεια Ήχου

Claudia Loeblein - Τεχνική Υποστήριξη

Έφη Funck – Μετάφραση

Σάββας Σπυρίδωνος – Φωτογραφία

Βαλσαμά Ευαγγελία Ερμηνεία

   

Δραματική Απόδοση του Βιβλίου της Αποκάλυψης
στον ιστορικό χώρο του Σπηλαίου του Ευαγγελιστή Ιωάννη

Φέτος το καλοκαίρι οι επισκέπτες της Πάτμου θα μπορούν να ζήσουν μια δυνατή και ιδιαίτερη εμπειρία./p>

Από τις 26 Ιουλίου μέχρι και τις 3 Αυγούστου, ο Πάτμιος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός "Τέχνη" θα παρουσιάσει τη θεατροποιημένη απόδοση του βιβλίου της Αποκάλυψης στον ιστορικό χώρο του Σπηλαίου του Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πάτμο.

Το Βιβλίο της Αποκάλυψης έχει συνδεθεί με την ιστορία του νησιού στο βάθος του χρόνου, ενώ το Σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη και η χώρα Πάτμου αποτελούν σημαντικά μνημεία, προστατευόμενα από την UNESCO.

Η Παραγωγή

Η σκηνοθεσία ανήκει στους δύο Γερμανούς σκηνοθέτες, Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach, οι οποίοι έχουν σημαίνουσα πορεία στο Θέατρο πάνω από 3 δεκαετίες.

Αποσπάσματα της παράστασης έχουν μεταφραστεί σε 4 γλώσσες {αγγλική, γαλλική, ιταλική & γερμανική}.

Για την παραγωγή, έχει συντεθεί πρωτότυπη μουσική σύνθεση ενώ τη διακριτική και ιδιαίτερα προσεγμένη σκηνογραφία επιμελήθηκε ο Hans Hoffer, σκηνογράφος, καλλιτέχνης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης.

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που αποτελεί την ιδανική αφορμή για πολύ κόσμο να επισκεφτεί την Πάτμο, ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου.

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Ιεράς, Πατριαρχικής Μονής Πάτμου.

Προϊστορία.

Το 1995 γιορτάστηκαν στην Πάτμο τα 1900 χρόνια από την συγγραφή του Βιβλίου της Αποκάλυψης. Με την αφορμή εκείνη παρουσιάστηκε στον βράχο της Καλλικατσού, στον όρμο του Γροίκου, παράσταση με αποσπάσματα από το κείμενο της Αποκάλυψης. Η παραγωγή ήταν μια συνεργασία των θεατρικών ομάδων «ΤΕΧΝΗ» και «ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΤΜΟΥ» υπό την σκηνοθεσία της Barbara Hoffmann.

To 1997, λόγω της μεγάλης επιτυχίας, επαναλήφθηκαν οι παραστάσεις, αυτή την φορά, με την συμμετοχή νέων μελών.

Στην μνήμη των θεατών έχει παραμείνει εκείνη η παράσταση ως μία εμβληματική πρωτότυπη σύλληψη παρουσίασης ενός εξαιρετικά δυσνόητου κειμένου.

Στόχοι

Εκτοτε το ιερό κείμενο μας προκαλούσε για μια νέα προσέγγιση.

Ενδώσαμε για μια νέα σκηνική παρουσίαση του σε διαφορετικό χώρο και ειδωμένο με μία περισσότερο νεωτεριστική ματιά. Το κείμενο επιδέχεται πολλές ερμηνείες και η πρόκληση αφορά πολλές παραμέτρους εκτός από την επιλογή των αποσπασμάτων και των νοημάτων που θα υπογραμμίσουμε. Επιλέξαμε να εστιάσουμε και να διακινδυνεύσουμε σκηνικές αναφορές στην αγωνία του σημερινού ανθρώπου να ερμηνεύσει σύγχρονα κοινωνικά και φυσικά φαινόμενα μέσα από τον προφητικό λόγο του Ευαγγελιστή. Είναι τεράστια η πρόκληση που έχουμε θέσει στον εαυτό μας να δημιουργήσουμε εκείνη την μυστηριακή ατμόσφαιρα, τις εικόνες και τους ήχους που θα μεταδώσουν κατά το δυνατόν στον θεατή εν είδη παλμού κάτι από το μεγαλειώδη ρυθμό του κειμένου.

Η γλώσσα του κειμένου θα είναι νέα ελληνικά. Την μεταγραφή στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα έχει κάνει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου π. Αντίπας.

Η εξορία του Ευαγγελιστή στην Πάτμο, η συγγραφή της Αποκάλυψης και η ίδρυση της περιώνυμης Μονής από τον Όσιο Χριστόδουλο σηματοδοτούν και ταυτίζονται με την ιστορία και την ζωή του νησιού.

Στόχος είναι η παράσταση που θα δημιουργηθεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και να εκφράζει σε παγκόσμιο επίπεδο την ταυτότητα της Πάτμου.

Space conception and visual imaginations

Further information on space conception and visual imaginations on the book of revelation, composed by Hans Hoffer can be found here.

TEAM

Το Βίβλιο της Αποκαλύψεως
Μετάφραση του Καθηγούμενου της Ι.Μ. Πάτμου, Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Αντίπα

Παραγωγή - Σκηνοθεσία-Δραματουργία

Barbara Hoffmann-Till Sterzenbach

Σκηνογραφία

Hans Hoffer

Σύνθεση Μουσικής

Σπύρος Παπαναστασίου

Κοστούμια

Francoise Dangon, Κώστας Ματθαίου

Μελέτη Φωτισμού

Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Μελέτη Ήχου

Ιωάννης Νικολάου

Visuals

Xάρης Λαλούσης

Συμμετέχουν οι παρακάτω ερασιτέχνες ηθοποιοί

Η φωνή του Θεού Σαράντης Γιαμαίος,

Ο ευαγγελιστής Ιωάννης Γιάννης Βιρβίλης

¶γγελοι και Λαός [με αλφαβητική σειρά]

Δέσποινα Βακράτση, Φλώρα Καμπόσου, Γιώργος Κυριαζής, Ζαφειρία Κωνσταντά, Δήμητρα Μακκά, Μαρούλα Παπαδοπούλου, Κική Παπαηλιάδη, Corinne Favrod Bodmer, Gaia Franchetti, Alice Pincon

Φωνές

Barbara Hoffmann, Carolyn Scales, Margarita Grillis, Till Sterzenbach, James Greenberg

Συμμετέχουν επίσης, ενήλικες και παιδιά της Πάτμου

Μουσικοί

Ανδριάνα Σμίθ-Ευγενικού (Σόλιστ Βιολιού)

Θεόδωρος Πιστιόλας (Τσέλο)

Γιάννης Βιρβίλης (Ψαλμοί)

Διευθυντής Παραγωγής και Επικοινωνίας

Δημήτρης Χαμπεσής

Bοηθός Σκηνοθέτη

Σεβίλλη Παντελίδου

Σκηνικές Κατασκευές - Αρχιτεκτονικές Εγκαταστάσεις

Γιώργος Κουφάκης

Κατασκευή Κουστουμιών

Gaia Franchetti, Magdalena Fuchs, Barbara Hoffmann, Bo Rhodin,

Αναστασία Τσοπάνογλου

Τεχνικός Συντονιστής

Παναγιώτης Καλαμαράς

Τεχνικός Σκηνής:

Gerald Saich

Τεχνικός Φωτισμού

Γιάννης Ελισσαίου

Τεχνικός Ήχου

Μανώλης Τραυλός

Γραμματεία

Μανώλης Πέντες

Ειδική Σύμβουλος

Νόρα Απέργη-Σίλλινγκερ

Graphic Designers

Αγγελική Γρέβια, Κώστας Αλεξανδρής, Maurizio Lo Castro